wtorek, 15 sierpnia 2017

PRZEDPREMIEROWO: Ucieczka jest lepsza niż walka bez siły, czyli "Sexy bastard. Hard"



Autor: Eve Jagger
Liczba stron: 282
Wydawnictwo: Kobiece
Data premiery: 18.08.2017

Cassie i Ryder wchodzą w niebezpieczny układ. Oboje uciekają przed przeszłością, lecz z różnych powodów. Czy to ich połączy? Czy życie znów ich zrani? 

Według mnie jest to historia intrygująca, gdyż na każdym kroku czai się problem lub pojawia się przeszłość. Książka wzbudza wiele emocji, które pobudzają czytelnikowi wyobraźnię. Bohaterowie przeprowadzają nas od pożądania, szczęście aż do strachu i zagubienia. Odczuwane jest również szaleństwo, które z jednej strony jest ciekawe, lecz z drugiej irytujące. 

"Hard" to historia o dwójce różnych ludzi, a jednak w jednej kwestii podobnych - przeszłości, a raczej ucieczce od niej. Pokazuje ona, że życie nie jest i nigdy nie będzie proste, a także, że przeszłość w każdej chwili może nas dopaść. 
Moim zdaniem jest to książka idealna i bardzo ciekawa, a przede wszystkim wciągająca do ostatniej strony. Powieść tą polecam każdej osobie, gdyż historia ta na pewno zauroczy nie jedną osobę. 

Moja ocena: 10/10

sobota, 12 sierpnia 2017

Zacznijmy nowy rozdział, czyli "Początek wszystkiego"



Autor: Robyn Schneider
Liczba stron: 318
Wydawnictwo: Moondrive - Otwarte

Cassidy i Ezra to licealiści, którzy szukają swojego szczęścia. Czy ich życie przerwie pasmo katastrof? Czy los im się ułoży? 

"Początek wszystkiego" to według mnie lekka opowieść, która pokazuje jak w życiu może wiele się zmienić. W delikatny sposób autorka ukazała jak życie może w jednej chwili się zmienić i jak wiele katastrof może znieść jedna osoba. 
Bohaterowie są niby różni, ale łączy ich jedna wspólna tragedia, która wpływa na ich dalsze losy. Od pierwszej do ostatniej strony odczuwamy ich emocje, zaczynając od tych pozytywnych, a kończąc na tych najbardziej przykrych. 

Moim zdaniem jest to ciekawa historia, porywająca czytelnika w swój świat od pierwszej aż do ostatniej strony. Książka ta jest przeznaczona głównie dla młodzieży, ald myślę, że i starszym czytelnikom się spodoba. 

Moja ocena: 8/10

wtorek, 8 sierpnia 2017

Jedna sztuka, a miłość ogromna, czyli "Zły Romeo"



Autor: Leisa Rayven
Liczba stron: 433
Wydawnictwo: Otwarte

Cassie i Ethan to dwójka ludzi, którzy grają razem w sztuce poraz kolejny. Co się między nimi zdarzy? Czy pogodzą się ze swoją przeszłością?

Według mnie jest to książka zabawna, a do tego rzadko spotykana, gdyż taka historia jest mało spotykana. W opowieści tej lawirujemy w tornadzie uczuć, gdyż bohaterowie nie wiedzą na co się zdecydować. Jak dla mnie nie potrafią się oni pogodzi ze swoją wspólną przeszłością, przez co nie mają odwagi by ruszyć dalej.
Jednak w historii tej bardzo denerwujące było użalanie się nad sobą bohaterki, gdyż ciągnęło się od początku aż prawie do samego końca. Pomimo tego minusa książkę polecam wszystkim, którzy uwielbiają teatr, a przede wszystkim uczucia niczym z "Romea i Julii".



Moja ocena: 8/10

piątek, 4 sierpnia 2017

Spalał nas ogień, ale nigdy nas nie poparzył, czyli "Ogień, który ich spala."



Autor: Brittainy C. Cherry
Liczba stron: 397
Wydawnictwo: Filia

Alyssa i Logan przeszli w życiu wiele. Czy im uda się od przeszłości uciec? 
Dwójka ludzi, dwie różne historie, a jednak mają wiele wspólnego. Historia tej dwójki bohaterów przyciąga uwagę już od pierwszej strony, gdyż od początku czuć emocje. Do samego końca żyjemy ich historią, ponieważ przez nich jesteśmy w stanie odczuć to samo co i oni. 
Jak dla mnie ci bohaterowie mają z nami wiele wspólnego, gdyż na pewno nie jedno z nas przeżyło wewnętrzną tragedię, nie jedno z nas walczyło z demonami, ale tak jak oni potrafimy się podnieść i z nimi walczyć. 
Podsumowując książka rewelacyjna, a do tego bardzo prawdziwa, co jest mało spotykane w innych. Autorka bardzo precyzyjnie odzwierciedlała to, co występuje w realnym życiu prawie na każdym kroku. Mogę wam powiedzieć na pewno to, że ta książka skradła moje serce i na pewno pozostanie ze mną na zawsze. 

Moja ocena: 9,5/10 - minus za błędy ortograficzne oraz plus za pomysł podzielenia historii, a także za to, że czyta się ją jednym tchem. 

poniedziałek, 31 lipca 2017

PRZEDPREMIEROWO: Puścimy się w wyścig, czyli "Down shift. Bez hamulców."



Autor: K.Bromberg
Liczba stron: 431
Wydawnictwo: Editiored
Premiera: 17.08.2017

Getty i Zander to przypadkowi ludzie, którzy zostają swoimi współlokatorami przez przypadek. Czy wytrwają pod wspólnym dachem? Czy los im będzie w końcu sprzyjał? 

Bezsilni, ale też silni, 
Odważni, ale również strachliwi, 
Zadziorni, a także spokojni, 
Zranieni, lecz najbardziej szczęśliwi, choć uciekają przed demonami minionej chwili. 

Według mnie historia ta wywołuje rollercoaster emocjonalny, gdyż emocje zmieniają się tutaj z zawrotną prędkością. Co chwilę przechodzimy ze szczęścia do złości i na odwrót, co odczuwamy na własnej skórze. 
Historia ta pokazuje jak wiele w życiu można przejść. Idealnie ukazuje jak przeszłość może w każdej chwili zapukać do naszych drzwi i o sobie przypomnieć, w najmniej spodziewanym momencie. 
Moim zdaniem jest to książka rewelacyjna, gdyż pokazuje, że życie nie jest proste i nigdy nie będzie. Powieść tą powinien przeczytać każdy, a przede wszystkim Ci, którzy nie boją się powrotów do przeszłości. Książkę polecam również osobą, które czytały poprzednie tomy, gdyż tym będą najbardziej zachwyceni. 

Moja ocena: 9/10


Za książkę dziękuję Helion. 

środa, 26 lipca 2017

PRZEDPREMIEROWO: Czy połączy nas taniec czy śpiew? - czyli "Dance, sing, love. Miłosny układ."



Autor: Layla Wheldon
Liczba stron: 525
Wydawnictwo: Editiored
Premiera: 17.08.2017

Livia i James to dwójka różnych ludzi. On to słynna gwiazda, Ona to zawodowa tancerka. Łączy ich jedna scena, a rodziela wiele więcej rzeczy. Czy ta dwójka się polubi? Czy znajdą w sobie to czego im brakuje? 

Wow!  To najbardziej oddaje moje emocje po przeczytaniu tej książki. Jest to historia inna od wszystkich i do tego mało spotykana, gdyż niewiele książek jest poświęconych tańcu. Autorka trafiła na oryginalny pomysł i bardzo dobrze przelała go na papier dla czytelników. 
Historia Liv i James'a zawiera w sobie bardzo wiele emocji, zarówno tych pozytywnych, jak i negatywnych. Każdy czytelnik poczuje na sobie łzy, gniew, histerię, ale także śmiech, miłość i pożądanie bohaterów. Czuć tutaj również zamiłowanie do pasji, które pokazuje, że w życiu można połączyć pasję z pracą. 

Jak dla mnie książka jest idealna i na pewno skradnie nie jedno czytelnicze serce. Jedynym jak dla mnie minusem jest trzymające w napięciu zakończenie, przez które nie mogę doczekać się kolejnej części. Mam nadzieję, że zostanie ona niedługo wydana. 

Książkę polecam wszystkim, zarówno tym młodszym, jak i starszym. 

Moja ocena: 10/10

Za książkę dziękuję Helion. :)

piątek, 21 lipca 2017

PREMIEROWO: Pocałuj mnie ostatni raz, czyli "Ostatni pocałunek"...


Autor: Laurelin Paige
Liczba stron: 492
Wydawnictwo: Kobiece

Emily i Reeve to dwoje kochanków, którym los nie sprzyja, a raczej osoba z przeszłości ich poróżnia. Ale czy na pewno? Czy przyszłość nie jest im pisana? 

Szczerze powiedziawszy ciężko było mi się zabrać za tą książkę, ponieważ bałam się, że poczuje rozczarowanie. Jednak bardzo się myliłam, gdyż książka bardzo mnie zaskoczyła i to pozytywnie. Autorka więcej opowieści poświęciła kłopotą a nie tak jak do tej pory - pociągowi seksualnemu. Właśnie z tego punktu historia ta bardziej przypadła mi do gustu, gdyż pokazała to, czego brakowało mi do tej pory. 
Czytając wyżej wymienioną lekturę od początku aż do końca odczuwa się burze emocjonalną, ale najbardziej wyraźny jest tutaj strach i obawa. Od pierwszej strony czuć tutaj dreszczyk tajemniczości, który nadaje tej powieści mroczny charakter. 

Podsumowując mogę wam powiedzieć na pewno jedno, a mianowicie to, że warto sięgnąć po tą historię i zanurzyć się w jej świat. Jak dla mnie książkę powinien przeczytać każdy, a najbardziej ci, którzy uwielbiają mafijny świat. 


Moja ocena: 9/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu Kobiece. 


środa, 19 lipca 2017

PRZEDPREMIEROWO: Życie realne czy internetowe? - czyli "Milion odsłon Tash"

 
Autor: Kathryn Ormsbee
Liczba stron: 350
Wydawnictwo: Moondrive - Otwarte
Premiera: 17.08.2017

Tash to nastolatka, a zarazem początkująca vlogerka, która ma zamiłowanie inne niż jej rówieśnicy. Razem z przyjaciółmi tworzy nietuzinkowy projekt - tylko czy to przetrwa? Czy poradzi sobie z konsekwencjami tego, co się wydarzy? Czy się odnajdzie? 

"Milion odsłon Tash" to historia inna od wszystkich poznanych mi do tej pory. 
Według mnie jest to książka powalająca, gdyż opowiada o rzadko poruszanym temacie, a mianowicie o vlogowaniu i blogowaniu. Ujmuje ona perfekcyjnie jak trudny jest to świat oraz jak wiele trudności każdy z nas, blogerów musi pokonać. Bardzo dobrze pokazane jest jak nasza mała społeczność internetowa musi poświęcić swojego czasu i swoich spraw, by utrzymać swój kanał czy też blog. Każdy obserwator myśli, że to coś prostego, jednak gdy sięgnie po wyżej wymienioną książkę zrozumie jak wiele nas to wszystko kosztuje. 
Jak dla mnie autorka szczerze ukazała, że życie w blogo- czy blogosferze nie jest proste i idealne, a wręcz przeciwnie - trudne i kręte. Ukazano tu jak takie życie potrafi pochłonąć nas do reszty, kosztem bliskich nas osób. Jednak tak jak Tash, tak każdy z nas powinien się zastanowić i obudzić by nie stracić cennego czasu z bliskimi, gdyż blog z nami zostanie na zawsze a oni mogą w każdej chwili odejść. 
W książce tej odczuwamy wszystko od radości po ból i złość. Pomimo tych emocji najbardziej ujmujące jest tutaj rzadko spotykana w dzisiejszych czasach "aseksualność". Ta przypadłość zwaliła mnie z nóg i pokazała, że w moim otoczeniu też mogą być takie osoby i dlatego też trzeba ich wspierać a nie odrzucać.


"Prawdziwe życie polega na drobnych zmianach."


Podsumowując "Milion odsłon Tash" to książka przeznaczona głównie dla nastolatków, aczkolwiek powinien po nią sięgnąć każdy kto chce poznać blogosferę oraz rzadko spotykaną przypadłość. Dlatego też książkę polecam wszystkim czytelnikom, bez względu na wiek czy też pasje, ponieważ każdy z was wyniesie z niej coś wartościowego, a nawet moralnego. 
Gorąco polecam tą pozycję, gdyż moim zdaniem naprawdę warto po nią sięgnąć. 

Moja ocena: 9/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu Otwarte. 





środa, 12 lipca 2017

Być samotną gwiazdą, czyli "Gwiazdy nad Oktober Bend"...



Autor: Glenda Millard
Liczba stron: 255
Wydawnictwo: Dreams

Alice i Manny oraz Joey i Tilda to bohaterowie, którzy szukają swojego własnego miejsca, a nawet swojego wewnętrznego 'ja'. Czy im się to uda? 

Według mnie książka jest ciekawa, gdyż niesamowicie ukazuje problemy, z którymi główni bohaterowie muszą się zmierzać na każdym swoim kroku. Pokazuje ona również jak miłość potrafi przezwyciężyć każdą chorobę, odrzucenie od społeczeństwa a nawet skrywane tajemnice przeszłości. 
Jak dla mnie to historia ta ukazuje z jak wieloma trudnościami musi zmierzyć się prawie każdy człowiek i jak widać najlepiej to robić z kimś, gdyż każdemu z nas potrzebne jest wsparcie bliskiej osoby. 
Życie jest piękne, ale najlepiej przeżyć je z kimś, kto nigdy nie opuścił cię w trudnych momentach. To właśnie one pokazują na kogo możesz w swoim życiu liczyć i dla kogo jesteś najważniejszy. I tak właśnie jest z bohaterami wyżej wymienionej książki. 

Najbardziej polecam tą historię osobą, które wiedzą, że świat nie jest idealny, ale potrafią go docenić nawet w tragicznych chwilach. 

Moja ocena: 7/10

niedziela, 9 lipca 2017

PRZEDPREMIEROWO: Nasz lot się skończył, czyli "Uziemieni"



Autor: R. K. Lilley
Liczba stron: 391
Wydawnictwo: Editiored

Czy James i Bianca w końcu będą szczęśliwi? Czy przeszłość ich dopadnie? 

Życie pisze wiele niespodzianek, jednak los tej dwójki bohaterów jest jedną wielką życiową niespodzianką. Dlaczego? Ponieważ ta dwójka ma ciągle pod górkę, ale jednak pomimo tego walczą o swoje dalsze życie. 
Według mnie jest to historia ciekawa, a nawet zaskakująca, ponieważ przeplata w sobie różne wątki życiowe. Dodatkowej rewelacji wnosi tutaj rozdział z perspektywy przyjaciela, co daje dużo jasności, której czytelnik potrzebuje. 
Jak dla mnie książka ta jest idealnym zwieńczeniem przygód Bianci i Jamesa oraz ich przyjaciół. 
Książkę polecam wszystkim, a szczególnie osobą, które sięgnęli po poprzednie tomy. 

Moja ocena: 8/10


"Teraz nie będziecie czuć kropel deszczu, 
Bo jedno osłaniać będzie drugie. 
Nie będziecie czuć zimna, 
Bo teraz jedno będzie ogrzewało drugie. 
Teraz żadne z was już nie doświadczy samotności, 
Bo każde będzie towarzyszem dla tego drugiego. 
Teraz jesteście dwoma ciałami, 
Lecz jedno życie przed wami."

piątek, 7 lipca 2017

Jeden oddech, który ratuje, czyli "Powietrze, którym oddycha"



Autor: Brittainy C. Cherry
Liczba stron: 398
Wydawnictwo: Filia

Elizabeth i Tristan to dwójka ludzi z ciężką przeszłością. Czy uleczą się z niej? Czy pokonają demony? 

Według mnie jest to świetna historia, idealnie opisująca kontrast pomiędzy przeszłością a przyszłością. Ukazuje też jak śmierć bliskich potrafi wpłynąć na nasze losy, gdyż tak jak bohaterowie tak samo my nie potrafimy znieść straty. Książka ta przewozi nas pomiędzy bólem a chwilą szczęścia. 
Jak dla mnie jest to historia pełna smutku, który w niektórych momentach doprowadzi was do łez. Nawet największy twardziel od pierwszej strony zostanie porwany w emocjonalny wir, który go poruszy. 
Powyższą książkę polecam wszystkim, którzy nie boją się poczuć na własnej skórze smutku i żalu straty. 

Moja ocena: 9/10 - minus za błędy ortograficzne 

"Pokaż mi cienie, które nie dają ci spać."

niedziela, 2 lipca 2017

To już rok i wakacyjny czas, czyli podziękowania i recenzja "Ktoś mnie pokocha.12 wakacyjnych opowiadań"


Jak sama nazwa posta wskazuje to już rok jak istnieje blog. Z tej okazji chciałabym podziękować wszystkim, którzy są ze mną na dobre i złe. To dzięki wam wiem, że człowiek uczy się cały czas i tak jest w tym przypadku. 
Mam nadzieję, że będziecie ze mną dalej. Dziękuję! 




Tym razem zabrałam się za wakacyjny zbiór opowiadań, który ujął mnie swoją okładką. Niestety na niektórych historiach się zawiodłam i nie czułam tej letniej ekscytacji. Jednak pomimo tego znalazłam w kilku tą czytelniczą magię. 

Lista opowiadań:
"Łeb i łuski, jęzor i ogon" - 5/10
"Koniec miłości" - 4/10
"Ostatni bój w Horrelaksie" - 6/10
"Sick Pleasure" - 8/10
"Za półtorej godziny skręć na północ" - 6/10
"Pamiątki" - 4/10
"Bezwładność" - 8/10
"Byle nie miłość" - 6/10
"Żegnaj i powodzenia" - 7/10
"Całkiem nowe atrakcje" - 9/10
"Tysiąc powodów, dla których mogło nam się nie udać" - 8/10
"Mapa maleńkich wspaniałości" - 6/10

Moja ocena(ogólna): 6,5/10

czwartek, 29 czerwca 2017

Przedpremierowo: Przebudziłam się na nowo, czyli "Przebudzenie Morfeusza"



Autor: K. N. Haner
Liczba stron: 524
Wydawnictwo: EditioRed 

Ponowne losy Cassandry i Adama - czy tym razem los im sprzyja? Czy znów pokrzyżują się ich plany? 

Mówi się, że życie to nie bajka, ale czy na pewno? W przypadku tych bohaterów to akurat absolutna prawda. Według mnie los od początku do końca nie był dla nich łaskawy i niestety bardzo to widać. 

Szczerze powiedziawszy jest to najlepsza część z całej trylogii, gdyż przeżywamy tu najwięcej emocji. Przy niektórych bohaterach czujemy smutek, nienawiść i pożądanie, a także zemstę, ale przy innych jest wręcz odwrotnie, czyli śmiech szczęście. Jednak cały ten emocjonalny kalejdoskop idealnie się dopasowuje, co daje pozytywne wrażenie. 
Jednak w całym tym pozytywie znalazłam minus, a mianowicie mam na myśli zakończenie. Do tego momentu nasuwa mi się tylko jedno pytanie - "dlaczego?". Dlaczego to tak zostało zakończone? Jak dla mnie jest to niewystarczający koniec, gdyż nie wyjaśnił mi do końca losów bohaterów. 
Podsumowując pomimo tego jednego minusa książkę polecam wszystkim, gdyż każdy powinien poznać mroczny świat tej powieści. 

Całą historię ujmę tak: 
"Po każdym śnie czy koszmarze przychodzi przebudzenie, które przynosi nocne uwolnienie, bo przecież po każdej burzy wychodzi słońce a z nim nowy dzień, który może być nowym początkiem." 

Moja ocena: 9/10

Za książkę dziękuję Helion i Editiored. 

czwartek, 22 czerwca 2017

Przeżyjmy to jeszcze raz, czyli "Aced. Uwikłani."



Autor: K.Bromberg 
Liczba stron: 374
Wydawnictwo: EditioRed

Ponowne losy Coltona i Rylee prowadzą nas do nowych wydarzeń, ale czy na pewno? 

Według mnie jest to książka chaotyczna, ponieważ ponownie przeżywamy wzloty i upadki bohaterów. Dodatkowo poznajemy ich z nowej strony, gdyż życie dało im kolejną szansę. Historia ta wywołała we mnie mieszane uczucia, gdyż z jednej strony odczuwałam to co oni, ale z drugiej strony w niektórych momentach przeżywałam całkiem przeciwne emocje. 
Na plus oczywiście działa podwójne zakończenie, które daje nam wybór, choć jak dla mnie ta seria powinna zostać na trzech tomach. 
Oczywiście książkę polecam wszystkim, ale głównie miłośnikom całej serii. 

Moja ocena: 8/10

Za książkę dziękuję Helion. 

piątek, 16 czerwca 2017

Zdobyłem flagę w szachownice, czyli "Raced. Ścigany uczuciem."


Autor: K. Bromberg
Liczba stron: 184
Wydawnictwo: Septem

Colton Donovan odsłania przed nami swoje emocje. Czy będą one zgodne z tym co czuje Rylee? Czy może zdobędzie flagę? 

W trylogii autorki spotkaliśmy się z kilkoma rozdziałami z punktu widzenia Coltona, jednak cała książka pobija je całkowicie. Dzięki tej książce poznajemy wiele elementów brakujących we wcześniejszych historiach. 
Jak dla mnie jest to ciekawa historia, gdyż poznajemy jak mężczyźni radzą sobie z emocjami.  Taka książka daje bardzo wiele do myślenia, szczególnie z problemami przeszłości. Książke polecam wszystkim, a przede wszystkim czytelnikom, którym spodobała się cała trylogia. 

Moja ocena: 9/10

wtorek, 13 czerwca 2017

PRZEDPREMIEROWO: Czy istnieje druga szansa? Czyli "MMA Fighter. Szansa"


Autor: Vi Keeland
Liczba stron: 368
Wydawnictwo: Kobiece

Vince to znany bokser, a Olivia to dziennikarka szukająca swojej szansy. Ta dwójka spotyka się ponownie po latach, ale czy nadal są tacy sami jak dawniej? A może jednak się zmienili? 

Według mnie jest to historia pełna pasji, a przede wszystkim uczuć. Dzięki nim przenosimy się w wir szalonych emocji, które ciągną zarówno bohaterów jak i czytelników. Książka tym sposobem zapiera dech w piersi, co jest rzadko spotykane, gdyż nie wiele z nich to potrafi. 
Podsumowując jest to dla mnie rewelacyjna książka, a przede wszystkim wciągająca od pierwszej aż do ostatniej strony. Jednak najbardziej za serce ujmuje fakt pogodzenia się z przeszłością, która dotyczy na pewno nie jednego z nas. 

Tą historię mogę polecić każdemu, ale na pewno porwie w swoje objęcia czytelniczki marzące o posiadaniu na własność takiego boksera jak Vince. 

Moja ocena: 10/10

piątek, 9 czerwca 2017

Projekt łączy, ale też dzieli, czyli "Art & Soul"



Autor: Brittainy C. Cherry
Liczba stron: 392
Wydawnictwo: Filia

Aria i Levi to zagubieni ludzie, którzy przypadkowo się spotykają.  Ona to dziewczyna zagubiona w obecnej sytuacji, natomiast On to chłopak zagubiony w odnalezieniu przeszłości. Czy zagubienie połączy ludzi? A może rozdzieli na zawsze? 

Według mnie jest to prawdziwa historia, a raczej realnie opisująca życie. Pokazuje nam jak wiele można w życiu znieść, by podjąć właściwe decyzje. Historia ta oparta jest na życiowych próbach, które szykuje los. 

Jak dla mnie jest to ciekawa książka, która złamie nie jedno serce, gdyż często przeżywana jest rozpacz, szczególnie, gdy nie ma się wsparcia ze strony bliskich. 


Moja ocena: 9/10 - gdyż było kilka błędów ortograficznych. 


"Byliśmy zagubieni, ale byliśmy razem, 
stworzeni z dwóch samotnych dusz."

poniedziałek, 5 czerwca 2017

Nie żałuję tej miłości, czyli "Kochając Pana Danielsa"



Autor: Brittainy C. Cherry
Liczba stron: 424
Wydawnictwo: Filia

Ashlyn i Daniel to dwójka osób, którzy zmagają się ze śmiercią swoich bliskich. Jednak jedno spojrzenie zmienia całkowicie ich nastawienie...do życia. 

Na początku powiem wam, że ta książka to jedne wielkie WOW! Nie wiedziałam, że można zakochać się w książce, aż do tej chwili. Wyżej wymieniona książka porwała mnie w wir wielu przeżyć, zaczynając od smutku i śmierci, a kończąc na szczęściu i miłości. Ta dwójka pokazała mi jak wiele można znieść i jak wiele można poświęcić, by odnaleźć siebie. Dzięki tej książce zrozumiałam, że życie warto przeżywać powoli a zarazem też szybko, ale najważniejsze by doceniać w nim każdą przeżytą chwilę. 

Jak dla mnie jest to powieść rewelacyjna i wciągająca, a przede wszystkim poruszająca nawet najtwardsze serce, gdyż obok tej historii nie da się przejść obojętnie. Dlatego też jestem pewna, że w nie jednym zbiorze czytelniczym zagości na stałe. 

Moja ocena: 10/10

"Jesteś powodem, dla którego warto wierzyć w jutro. 
Jesteś głosem, który płoszy cienie. 
Jesteś miłością, dzięki której oddycham."

środa, 31 maja 2017

Śmierć nas dogoni w kolejnym życiu, czyli "Naznaczeni śmiercią"




Autor: Veronica Roth
Liczba stron: 536
Wydawnictwo: Jaguar

Cyra i Akos to dwójka ludzi, którzy żyją po dwóch stronach galatyki. Ona daje ból, a On ukojenie - czy coś z tego wyniknie? 

Według mnie książka ta jest bardzo ciężka do zrozumienia, jednak trzyma w napięciu już od pierwszej strony. Poznając tą historię zagłębiamy się w morzu bólu i śmierci, ale w małym stopniu ukazuje się tutaj miłość, która może wydawać się zła, a nawet zakazana. 
Jak dla mnie książka ta podpasuje starszym czytelnikom, a nie młodzieży. 

Moja ocena: 6/10

sobota, 27 maja 2017

Zderzyliśmy się z uczuciem, które nas rozbroiło, czyli "Crashed. W zderzeniu z miłością."



Autor: K.Bromberg
Liczba stron: 499
Wydawnictwo: Septem

Rylee i Colton zabierają nas w kolejną podróż. Ale tym razem nie jest ona taka zwykła jak do tej pory. Dzięki nim zanurzamy się w morzu uczuć, które uderzają w nas już od pierwszej strony. 
Według mnie historia ta jest rewelacyjna. Pokazuje jak wiele można znieść przeciwności losu by tylko być w końcu szczęśliwym. 
Książka ta do ostatniej strony trzyma w nas w emocjonalnym napięciu, które jest warte przeczytania całej tej historii. 
Jak dla mnie największym plusem są tutaj dwa epilogi, które idealnie podsumowują całą przygodę, którą przeżyliśmy z bohaterami. 
Polecam książkę wszystkim, a szczególnie tym którzy nie boją się przejażdżek na emocjonalnym rollercoaster. 

Moja ocena: 10/10

Za książkę dziękuję Helion. 

wtorek, 23 maja 2017

Gra o uczucia toczy się dalej, czyli "Fueled. Napędzani pożądaniem."



Autor: K.Bromberg
Liczba stron: 471
Wydawnictwo: Septem


Rylee i Colton poraz kolejny zabierają nas ze sobą w podróż. Co wyniknie z ich przygody? Co weźmie górę - żądza czy emocje?

Mówią, że przeciwieństwa się przyciągają, ale tym razem to podobieństwa się przyciągnęły. Ona i On mają za sobą trudną przeszłość, która się na nich odbija, ale przecież nie można ciągle żyć tylko tamtym czasem. Podjęcie ryzyka jest w tej historii ujęte perfekcyjne.
Według mnie książka porusza do głębi, gdyż odczuwamy wszystkie uczucia, a najbardziej ból, z którym zmaga się główny bohater. Od pierwszej strony czujemy jak wiele emocji przetacza się przez całą książkę aż do ostatniej strony. Jednak najbardziej poruszył mnie tu aspekt skrzywdzonego dziecka, który jest idealnie odrealniony. Dzięki tym wątką dostrzega się jak bardzo są skrzywdzone dzieci.
Książka ta poruszy na pewno osoby, którym los krzywdzonych osób nie jest obojętny.

Moja ocena: 9,5/10

piątek, 19 maja 2017

Przedpremierowo: Jesteś moim zakazanym owocem, czyli "Przyrodni brat"



Autor: Penelope Ward
Liczba stron: 272
Wydawnictwo: Editiored

Elec i Greta to dwójka nastolatków, czujących do siebie pożądanie, ale jest jeden problem - są swoim przyrodnim rodzeństwem. Dlatego też miłość zostaje tępiona przez nienawiść. Ale czy na pewno? Czy będą potrafili to zniszczyć? Czy po latach pozwolą sobie na skosztowanie "zakazanego owocu"?

Moim zdaniem książka "Przyrodni brat" jest fascynująca i poruszająca. Zawarta w niej historia pokazuje czytelnikowi jak wiele trzeba poświęcić by zdusić w sobie kiełkujące uczucie, gdyż jest ono zakazane.
Zakazana relacja prowadzi nas przez dobre, ale również złe momenty. Prowadzi ona nas w wir emocji, które odczuwamy na własnej skórze, gdyż książka bardzo pobudza czytelniczą wyobraźnię oraz porusza uczuciową nić.
Jak dla mnie historie tą powinien przeczytać się każdy, kto nie boi się poczuć jak zakazany owoc oraz każdy, kto zniesie lawinę uczuć, która dopada już od pierwszego rozdziału.
Sama nie potrafiłam się zabrać za napisanie natychmiastowej recenzji, gdyż ciągle odczuwam to, co przeżyli bohaterowie. Swoimi wyczynami poruszyli mnie dogłębnie i bardzo żałuję, że ich historia tak szybko się skończyła.
Podsumowując Elec i Greta zrobili krok do zniszczenia, ale również krok do oczyszczenia, a także pokazali, że "zakazanego owocu" można spróbować.

Moja ocena: 9,5/10 - gdyż pojawiło się kilka błędów ortograficznych.

Za możliwość przeczytania tej cudownej książki dziękuję Editiored i Helion.

"Ze śmierci zrodziło się życie. Z nienawiści zrodziła się miłość."

poniedziałek, 15 maja 2017

Kilka luźnych opowiadań, czyli "Imagines"



Autor: Anna Todd i inni autorzy portalu wattpad
Liczba stron: 676
Wydawnictwo: OMG Books

Tym razem na swój wybór czytelniczy wybrałam książkę "Imagines",ponieważ zaciekawiły mnie tajemnicze opisy z okładki. Według mnie jest to książka fajna, a czasami nawet zabawna. Zawiera 34 opowiadania, w których możemy poczuć się jako główni bohaterowie, co działa bardzo na wyobraźnię i chciało by się tego na żywo. Jak dla mnie książka porwie na pewno osoby poniżej 18 roku życia.
Lista opowiadań i moja ocena:
1. Robienie selfie i obalanie patriarchatu z Kim Kardashian 4/10
2. Superbohater z lotniska 6/10
3. Medium 5/10
4. Specjalny występ na dziesięciolecie 8/10
5. Być panią Reedus 7/10
6. Ucieczka z Ashwood Manor 5/10
7. Najlepsza.Noc.Ever 8/10
8. Ten, kto zniknął 9/10
9. To tylko Eve 4/10
10. Mało prawdopodobna przyjaźń 5/10
11. Nokaut 7/10
12. Wyjątkowy piątek 5/10
13. Twój najlepszy przyjaciel 7/10
14. Niech wygra najlepszy 7/10
15. Sto lat 6/10
16. Akademia Tańca Channinga Tatuma 9/10
17. Coś nie z tej ziemi 4/10
18. To nie tak... 5/10
19. Poszukiwacz 3/10
20. Redirection 9/10
21. To musi być magia 5/10
22. Nowe połączenie 5/10
23. Twój kryzys tożsamości Bourne'a 3/10
24. Pocałunek zimy 5/10
25. Nagle 5/10
26. Prezydencki Kimzys 4/10
27. Jego angielskie serce 7/10
28. Dzyń & bum 5/10
29. The Tonight Show. Gwiazdą programu jesteś ty (i Jimmy Fallon) 6/10
30. Michael Clifford zaprasza cię na studniówkę 8/10
31. Ian od święta 6/10
32. RPF 7/10
33. Niezapomniane pierwsze wrażenie 8/10
34. Niech prowadzi cię serce 10/10

Moja ogólna ocena: 6/10

czwartek, 11 maja 2017

Jedno uczucie oraz jedna decyzja doprowadzi nas do upadku, czyli "Pięć sposobów na upadek"



Autor: K.A.Tucker
Liczba stron: 539
Wydawnictwo: Filia

Resse i Ben spotykają się raz przypadkiem na wyjezdzie, co szybko się kończy. Lecz los ich ponownie styka - tym razem w innych warunkach. Co z tego wyniknie? Czy jedno wydarzenie będzie ich dręczyć? 

Historia ta zabiera nas w podróż śmiechu i łez oraz zazdrości. Poznani w niej bohaterowie są swoim przeciwieństwem, jednak los splata ich drogi. Jak dla mnie jest to książka rewelacyjna, wciągająca już od pierwszej strony, a do tego poruszająca w pewnych aspektach przeszłości. Zdecydowanie dzięki tej opowieści możemy poznać jak wielką rolę w naszym życiu odgrywają rodzice i co dzięki nim zyskujemy. 
Moim zdaniem książkę tą powinien przeczytać każdy, by zobaczyć jak wiele możemy zyskać i stracić. 

Moja ocena: 10/10

poniedziałek, 8 maja 2017

Przeszłość powraca, czyli "Mimo naszych kłamstw"



Autor: Tarryn Fisher
Liczba stron: 323
Wydawnictwo: Otwarte

Ponowne losy Caleba, Olivii i Leah. Stara miłość, stare małżeństwo czy nowa przyszłość? Kto z nich postawi na swoim? 

Według mnie ta historia pokazuje nam, że pierwsza miłość jest najważniejsza. Ukazuje nam jak wiele cierpienia można znieść, by tylko powrócić do osoby z przeszłości. Książka ukazuje wiele uczuć, które czytelnik odczuwa na własnej skórze. 
Jak dla mnie jest to emocjonująca historia, a do tego wciągająca do ostatniej strony. Dodatkowym jej atutem jest poznanie tej opowieści z męskiej perspektywy. 

Moja ocena: 9,5/10

wtorek, 2 maja 2017

Jestem jednym wielkim żywiołem, czyli "Łowca czterech żywiołów"



Autor: Agata Adamska
Liczba stron: 331
Wydawnictwo: Novae Res 

Aeryla Valnes to zwykła nastolatka, ale tylko do chwili... A wszystko przez jeden test zdolności magicznych. Co z tego wyniknie? Jak sobie Aeryla poradzi? 

Według mnie jest to zabawna historia ukazująca przewrotne życie bohaterki. Pokazuje jak w jednej chwili zwykły człowiek staje się kimś wyjątkowym. Jak widać jedna chwila może z nas zrobić kogoś szczęśliwego lub groźnego. 
Jak dla mnie jest to książka rewelacyjna, a do tego wciągająca do ostatniej strony, gdyż historia ta przeplatana jest żartami. Dlatego też mogę ją polecić wszystkim,a szczególnie tym którzy uwielbiają zabawne riposty. 
Mam nadzieję, że kolejne książki autorki będą tak samo rewelacyjne jak "Łowca czterech żywiołów", gdyż już nie mogę się ich doczekać. 

Moja ocena: 9/10

Za książkę z cudowną dedykacją bardzo dziękuję autorce oraz dziewczyną ze Stan: Zaczytany. 

niedziela, 30 kwietnia 2017

Złamaliśmy się, czyli "Pierwszy dotyk"



Autor: Laurelin Paige
Liczba stron: 538
Wydawnictwo: Kobiece

Emily i Reeve to dwoje pokręconych ludzi. On ma pokręconą przeszłość, a Ona pokręcony charakter. Co wyniknie z takiego połączenia? 

Moim zdaniem książka ta jest dla osób o mocnych, a nawet stalowych nerwach. Historia, co prawda wciąga, ale postać głównej bohaterki wytrąca z równowagi, a przede wszystkim jej niezdecydowanie. 
Jak dla mnie opowieść ta jest chaotyczna, gdyż na raz czujemy i smutek i szczęście. Po prostu można poczuć się jak na karuzeli. 

Moja ocena: 7/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu Kobiece. 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Pomóż mi uciec z mroku, czyli "Światło w mroku"



Autor: I.M. Darkss
Liczba stron: 326
Wydawnictwo: Novae Res 


"Noc i dzień kryją w sobie magię. On był Cieniem. Ona chciała być jego Światłem."

Eli i Jack to Światło i Mrok. On poznał każdy ból, Ona żyje w ludzkim świecie do czasu... Co z nimi się stanie? Co zwycięży?

Według mnie jest to historia inna niż wszystkie. Pokazuje się w niej, że pomimo wszystko w końcu dojdzie do zderzenia dwóch osobowości dzięki jednemu spotkaniu. Od pierwszej strony czujemy wszystkie emocje przeżywane przez bohaterów. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest ukazana miłość, gdyż jest zarówno zakazana, jak i piękna, gdyż jest urokliwa sama w sobie. Dzięki tej książce widzimy, że chęć życia i ochrony jest dużo ważniejsza niż skrywane uczucie.
Moim zdaniem jest to rewelacyjna, urzekająca i hipnotyzująca historia, a do tego pełna pasji i na pewno porwie nie jedną osobę.

Moja ocena: 9/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu Novae Res oraz dziewczyną z bloga Stan: Zaczytany. 

sobota, 22 kwietnia 2017

Mrok mnie porywa jak mgła, czyli "Driven. Namiętność silniejsza niż ból. "



Autor: K. Bromberg
Liczba stron: 374
Wydawnictwo: Septem


"Anioł walczący z ciemnościami czy diabeł przebijający się do światła?"

Colton i Rylee to dwójka różnych sobie osób. Nie mają ze sobą nic wspólnego, oprócz ciężkich wspomnień. On to walczący z mrokiem przeszłości anioł, natomiast ona to przebijający się do życia diabeł. Czy pochłonie ich przeszłość? Czy dadzą sobie szansę na życie?

Według mnie ta historia jest pełna mrocznej pasji. Wyczuwalny w niej jest smutek, żal, a przede wszystkim ogromny strach. Oboje bohaterów mówią jedno a robią drugie, co doprowadza do katastrofalnych skutków. Jednak dzięki nim widzimy, że życie to nie bajka i nie jest usłana różami, a prowadzi nas brukowaną kłopotami ścieżką.
Moim zdaniem ta historia poruszy nie jedno serce i niestety złamie je na tysiąc kawałków, bo osobiście odczujemy ból, który wyziera z tej książki.

Moja ocena: 8/10

"Życie zaczyna się tam, gdzie kończy się strefa komfortu."

Za możliwość przeczytania tej książki dziękuję Helion. :)

środa, 19 kwietnia 2017

Niektórych ran nawet czas nie wyleczy, czyli "Zranieni"




Autor: H.M.Ward
Liczba stron: 203
Wydawnictwo: Editiored 

"Zgadza się.
Życie to nie bajka.
W życiu nie ma opcji 'cofnij'."

Sidney i Peter to dwójka zranionych ludzi. Jedno przypadkowe spotkanie pobudza ich do życia, ale również budzi ich przeszłość. Czy zdołają z tym wygrać? Czy grozi im coś jeszcze? 

Według mnie "Zranieni" to historia pełna poplątanych emocji. Czytając tą historię czujemy się jak na karuzeli uczuć, gdyż odczuwamy wszystko co bohaterowie - zaczynając od szczęścia a kończąc na strachu. Dzięki tej książce można zrozumieć, że świat nie jest idealny i że niewyjaśniona przeszłość nigdy nas nie zostawi w spokoju. Ukazuje się tutaj obraz miłości, która przy dwóch zranionych duszach nie potrafi iść na przód. 
Jak dla mnie jest to historia inna niż poznane do tej pory i bardzo dobrze obrazuje jak wiele może znaczyć jedno uczucie. 

Moja ocena: 9/10

Za możliwość przeczytania tej pięknej historii dziękuję wydawnictwu Editiored oraz Helion. 


"Czasami nieprzyjemna prawda jest lepsza od pięknego kłamstwa."

wtorek, 18 kwietnia 2017

Kariera solo czy w zespole, czyli "Zayn Malik - o sobie jak nigdy dotąd"



Liczba stron: 284
Wydawnictwo: Otwarte - seria Moondrive

Autobiografia Zayn'a Malika to pierwsza książka tego typu po którą sięgnęłam. Dowiadujemy się z niej z czym tak naprawdę zmagał się od pójścia do X-factora. Przeprowadza nas przez to, co czuł podczas bycia członkiem zespołu One Direction oraz co czuje teraz będąc solistą.
Dzięki tej książce poznałam, że nawet piosenkarz jest zwykłym człowiekiem i potrzebuje oddechu, którym jest chwila normalnego życia. Po prostu każdy potrzebuje przerwy w karierze by zrozumieć swój los. Dlatego też nie powinniśmy wierzyć media, którzy zrobią wszystko by zniszczyć człowiekowi życie.

Jak dla mnie jest to wartościowa książka, by zrozumieć co takiego dzieje się w show biznesie. Najbardziej powinni ją przeczytać fanki Zayn'a Malika oraz ci co się od niego odwrócili.

Moja ocena: 8/10

sobota, 15 kwietnia 2017

Wesołych świąt :)



Kochani czytelnicy, blogerzy i blog uczestnicy 

Życzę wam Wesołych Świąt, 
Szalonej Wielkanocy, 
Udanego lejka, 
A przede wszystkim czytelniczych marzeń spełnienia :)


środa, 12 kwietnia 2017

Lepsze życie Nad czy Pod ziemią, czyli "Nidziebądź"



Autor: Neil Gaiman
Liczba stron: 383
Wydawnictwo: MAG

Czy istnieją te same dwa miasta w tym samym czasie? Czy jedno, przypadkowe spotkanie zmieni Richarda? 

"Nigdziebądź" to opowieść o podróży do własnego 'ja'. W tej historii główny bohater musi zdecydować, co dla niego jest lepsze, a przede wszystkim gdzie czuje się lepiej. 

Według mnie ta historia przeprowadza nas przez morze decyzji, które zasądzą co wydarzy się dalej w życiu. W całej tej podróży czujemy strach, ale również odpowiedzialność za siebie. 
Książka wciąga od pierwszej strony i trzyma w napięciu do ostatniej strony. 

Moja ocena: 8/10

niedziela, 9 kwietnia 2017

Podróż zmienia wszystko, czyli "Gwiezdny pył"



Autor: Neil Gaiman
Liczba stron: 198
Wydawnictwo: MAG

Piękna Victoria to niedostępna kobieta, lecz młody Tristran bardzo jej pragnie. Ale czy je zdobędzie? Czy ktoś inny zawróci mu w głowie? 

Według mnie jest to historyczna opowieść opowiadająca o sile miłości oraz uporowi. Jednak dzięki tej książce poznajemy, że pierwsza miłość nie musi być wieczna, ale tylko przelotna. 
Czytać tą historię było mi ciężko, gdyż autor posługuje się starodawną polszczyzną. Na minus jest również to, że na początku każdego rozdziału jest zdradzane, co takiego się w nim wydarzy. 

Moim zdaniem jest to książka polecana osobą, którzy uwielbiają starodawne historię oraz lubią zagłębiać się w świat historii. 

Moja ocena: 7/10

czwartek, 6 kwietnia 2017

Szansa należy się każdemu, czyli "Chłopak, który chciał zacząć od nowa"



Autor: Kirsty Moseley
Liczba stron: 384
Wydawnictwo: HarperCollins

Ellie i Jamie to dwójka nastolatków  spotykających się przypadkowo. Ona - piękna dziewczyna, nie wiedząca co zrobić dalej ze swoim życiem. On - zagubiony chłopak z ciężką przeszłością. Co się wydarzy pomiędzy nimi? Co zwycięży: przeszłość czy przyszłość? 

Według mnie jest to niesamowita historia o walce, przebaczeniu i miłości. Pokazuje, że dla tak silnego uczucia człowiek potrafi zrobić wszystko,  a nawet zmienić się na dobre. Niestety czasami dochodzi do trudnych decyzji, które doprowadzają do tragicznych błędów. Ale czy człowiek nie zasługuje na drugą szansę? Oczywiście, że zasługuje, nawet jeśli to tylko bohaterowie książki. 

Podsumowując historia ta jest pełna wrażeń zarówno tych dobrych, jak i tych złych. Pokazuje, że można wiele znieść. Jak dla mnie to rewelacyjna opowieść dla osób w każdym wieku. 
Jedynym minusem są błędy ortograficzne, rzucające się w oczy przy czytaniu. 

Moja ocena: 9,5/10

niedziela, 2 kwietnia 2017

Śmierć przez zakochanie, czyli "Przez niego zginę"



Autor: K. A. Tucker
Liczba stron: 510

Maggie, przyjaciółka Celine przyjeżdża do Nowego Jorku by odkryć prawdę śmierci koleżanki. Po drodze poznaje wielu ludzi i czy aby na pewno każdemu można ufać? Czy prawda jest inna? Czy nieszczęśliwe zauroczenie doprowadziło do śmierci? 

Według mnie jest to ciekawa historia pokazująca jak wiele można odkryć w życiu drugiej osoby. I tak samo ma Maggie, która nie może uwierzyć w wiele faktów swojej przyjaciółki. Dzięki tej opowieści poznajemy, że prawda nawet najgorsza zawsze wyjdzie na jaw. Wszystko to prowadzi nas drogą zagadek, które dopiero na samym końcu zostają wyjaśnione. 

Moja ocena: 6/10

"Ten mężczyzna był moim zbawieniem. Teraz przez niego zginę."

wtorek, 28 marca 2017

Miłość można wyrazić czynami zamiast słowami, czyli "Bez słów"



Autor: Mia Sheridan
Liczba stron: 383

Archer i Bree to dwoje różnych osobowości. On - milczący pustelnik, ona - dziewczyna uciekająca przed przeszłością. Poznają się przypadkowo i łączą swój los na pewien czas. Czy przetrwają? Czy los im będzie sprzyjał? 

Według mnie jest to historia pełna miłości oraz wzlotów i upadków.  Opowieść ta wciąga czytelnika od pierwszej do ostatniej strony, wprowadzając czytelnika w świat poszukiwania samego siebie oraz odzyskania wolności. Pokazuje ona jak wiele człowiek potrafi znieść i do jakich kroków zostaje zmuszony, by zawalczyć o swoje dobro. 
Moim zdaniem jest to książka godna polecenia, gdyż pokazuje nam jaki jest świat dla niektórych osób. 
 Jedynym minusem jest tylko kilka rażących w oczy błędów ortograficznych. 

Moja ocena: 9,5/10


"Czasem słowa są niepotrzebne, by wyrazić to, co kryje się w sercu"

piątek, 24 marca 2017

Życie czy śmierć, czyli "Wyścig"...


Autor: Jenny Martin
Liczba stron: 399

Nastolatka Phoebe by polepszyć życie swoje i swoich bliskich postanawia zawrzeć "pakt z diabłem". Czy wyjdzie jej to na dobre? Czy takie ryzyko nie zakończy się śmiercią? 

Jak dla mnie jest to książka fatalna, która za dużo uwagi przywiązuje do opisów otoczeń niż zachowań bohaterów. Według mnie połączenie Gwiezdnych wojen oraz Szybkich i wściekłych było fatalnym pomysłem. Niestety historia ta nie porwała mnie, aż wręcz zniechęcała, dlatego moim zdaniem nie powinno się po nią sięgać. 
Podsumowując książki niestety nie polecam, a wręcz odradzam. 

Moja ocena: 3/10

poniedziałek, 20 marca 2017

Walka jest nie tylko w klatce, ale również w życiu, czyli przedpremierowe "MMA Fighter. Walka"



Autor: Vi Keeland
Liczba stron: 342

Seksowny zawodnik Nico i atrakcyjna prawniczka Elle to dwójka różnych osób, posiadających przeciwne charaktery. Przypadkowe spotkanie splata losy tej dwójki bohaterów. Co wyniknie z tej mieszanki wybuchowej? Czy ta dwójka siebie zwalczy? 

Jak dla mnie jest to rewelacyjna historia ukazująca losy dwójki różnych osobowości. Ale przecież życie nie może być nudne i jednakowe, dlatego ta para idealnie pokazuje, że przeciwności się przyciągają. 
Historia Nico i Elle wciąga od pierwszej aż do ostatniej strony książki. Przeprowadza nas przez wiele emocji, ale głównie strach i pożądanie oraz przez plan dni czy też miesięcy szykujących się do walki zawodników, co pozwala nam poznać jak trudny jest ich los. 
Książkę gorąco polecam wszystkim i zapewniam, że nie jedna kobieta, czytająca tą historię straci głowę dla gorącego Nico. 

Moja ocena: 10/10

Za możliwość przeczytania tej historii bardzo dziękuję Wydawnictwu Kobiece. Oby więcej wyszło takich historii pod waszym patronatem. 

"Pewnego dnia ktoś pojawi się w twoim życiu i zrozumiesz, dlaczego nigdy nie wychodziło ci z kimś innym."

sobota, 18 marca 2017

Niezwykłe postscriptum, czyli "P.S. I Like You"



Autor: Kasie West
Liczba stron: 389

Dwójka nastolatków, a raczej dwójka wrogów połączona przez listy. Cade i Lily są nieświadomi swoich tożsamości, ale tylko do pewnego momentu. Co się z nimi stanie? Czy listy dalej będą przychodzić? Czy pozostaną dalej wrogami? 

Jak dla mnie jest historia o nastolatkach i ich uczcuciach z którymi nie potrafią sobie poradzić. Książka niesamowicie wciągająca, choć na początku jest chaotyczna, przez co można nie zrozumieć jaki jest główny problem. Razem z bohaterką przeżywamy podróż od nienawiści aż do śmiechu i łez. Czytając tą historię każda osoba może się poczuć jak nastolatka, którą kiedyś się było. 
Jedynym mankamentem są w niektórych miejscach błędy ortograficzne lub nie poprawność zdań, jednak nie przeszkadza to w czytaniu. 

Moja ocena: 9/10

czwartek, 9 marca 2017

Samouwielbiająca się nastolatka, czyli "Sama się prosiła"...



Autor: Louise O'Neill
Liczba stron: 342


Nie, nie i jeszcze raz nie! Książka bardzo chaotyczna, a do tego wyolbrzymiająca "samouwielbienie" głównej bohaterki. To zachowanie doprowadziło do tragedii i jej nieodwracalnych skutków. Przez to wszystko książka staje się odpychająca dla czytelnika oraz niezrozumiała w wielu wątkach. 
Jak dla mnie książka nie jest godna polecenia. Dlatego odradzam wszystkim kupno tej lektury. 

Moja ocena: 4/10

niedziela, 5 marca 2017

Jeden dzień, jedno życie - czyli "November 9"



Autor: Colleen Hoover
Liczba stron: 331

Dwójka nieznanych sobie nastolatków spotyka się przypadkowo 9 listopada. Fallon i Ben ustalają zasade przeżycia wspólnie tego jednego dnia co roku i o tej samej porze. Czy wystarczy im tylko ten jeden dzień? Czy połączy ich coś wspólnego? 

Moim zdaniem jest to wzruszająca historia pokazująca, że jeden dzień w roku może wystarczyć by kogoś pokochać. Główni bohaterowie skrywają wiele, ale przecież nie da się opowiedzieć wszystkiego o sobie w kilka godzin. Jak dla mnie jest to opowieść fenomenalna i dająca wiele śmiesznych porównań, dzięki czemu pozbyłam się 'załamania czytelniczego'. 
Podsumowując książka rewelacyjna, pełna humoru i zaskakujących wydarzeń. Z całego serca polecam ją wszystkim czytelnikom bez względu na obecny nastrój. 

Moja ocena: 10/10


"Chwytając się wspomnień 
Mrocznych i odległych, 
Odkrywasz tajemnicę, 
Przy której dni ci zbiegły. 
I choć się czujesz słabo 
I nie wiesz, co i gdzie 
Zawsze ci pomogę 
Gdy będzie ci źle."

środa, 1 marca 2017

Trudny wybór, czyli "Co, jeśli..."



Autor: Rebecca Donovan
Liczba stron: 391

Historia opowiadająca o dwójce dawnych przyjaciół, którzy po wielkiej przeszłości spotykają się przypadkiem. Ale czy to aby na pewno ci sami ludzie? Czy pamiętają co było dawniej? Czy wolą żyć nowym życiem? 
Jak dla mnie jest historia skomplikowana. Nie pokazuje nam odpowiedzi na obecne pytanie tylko jeszcze bardziej miesza i nasuwa nowe pytania. Książka ta jest chaotyczna, ma w sobie za dużo niejasnych spraw, które pozostają takimi do ostatniej strony. Jedyne czego jestem pewna to na pewno tego, że książki nie polecam. 

Moja ocena: 5/10

czwartek, 23 lutego 2017

To była nasza wspólna wina, czyli "Bez winy"



Autor: Mia Sheridan
Liczba stron: 411

Kira i Grayson to dwójka przypadkowych ludzi, których trapi przeszłość. Dla wolności postanawiają uwikłać się w niecny plan, który wydaje im się najlepszym rozwiązaniem. Ale czy wspólne intrygi nie zmienią tej dwójki? Czy nie zapragną siebie i wspólnej miłości? 

Jak dla mnie jest to książka rewelacyjna. Pełno w niej intryg, zawirowań, ale także i śmiechu. Historia ta wciąga czytelnika do ostatniej strony do tego stopnia, że nie można się od niej oderwać. 
Jedynym błędem są występujące literówki, jednak nie przeszkadzają w czytaniu. 
Jest to pierwsza przeczytana przeze mnie książka Mii Sheridan, ale wiem na pewno, że twórczość tej autorki zostanie ze mną na zawsze. :)

Moja ocena: 9,5/10

"Miłość daje nam siłę, kiedy wszystko inne zawodzi."

sobota, 18 lutego 2017

Podwójna recenzja, czyli "Mimo moich win" i "Mimo twoich łez"


Autor: Tarryn Fisher

Część pierwsza: "Mimo moich win"
Liczba stron: 305

Jest to pierwsza część trylogii opowiadająca o miłości, kłamstwach, zazdrości i bólu. W tej książce poznajemy historię ze strony Olivii, która w imię miłości zaniżyła się do mówienia samych kłamstw. Ale cóż się dziwić, skoro obiektem jej westchnień był Caleb. Dwoje ludzi, dwie drogi i dwie różne osobowości - czy to aby dobre połączenie? Czy warto wracać do dawnej miłości? 
Moim zdaniem jest to książka pełna intryg, kłamstw i załamań, które pokazują czytelnikowi jak wiele można zrobić dla miłości. Jednak pod wieloma względami główna bohaterka bardzo mnie denerwowała swoim niezdecydowaniem względem Pana Idealnego. Najgorszą w tej części rzeczą jest krótkie zakończenie, które zostawia nas w szoku, że wydarzyło się jednak tak a nie inaczej. Pomimo tego wyżej wymienioną pozycję polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy kochają intrygii. 

Moja ocena: 8/10


Część druga - "Mimo twoich łez"
Liczba stron: 317

Joannah zwana Leah zabiera nas w podróż do swojego życia, które nie jest tak idealne jak się wydaje. Jej obsesja na punkcie Caleba staje się straszna i niebezpieczna, co doprowadza do wielu tragedii nawet, gdy osiąga swój cel, czyli zdobywa Caleba. Zatrważające jest to, że główna bohaterka nie widzi w tym problemu. Czy ta dwójka pozostanie razem? Czy może przeszłość z nimi wygra? 
Jak dla mnie ta część jest straszna i wytrąca z równowagi. Zapatrzona w sobie Leah bardzo denerwowała mnie swoją wyższością. Plusem w tej książce jest to, że historia wciąga do ostatniej strony. 

Moja ocena: 7/10


"Serce można oddać tylko raz."

czwartek, 9 lutego 2017

Koszmar ciągnie się dalej, choć tego nie pragnę, czyli "Koszmar Morfeusza"


Autor: K.N. Haner
Liczba stron: 388

Kolejna część przygód Adama i Cassandry. Wiele wydarzeń, które ciągle trwają jak koszmar. Jednak żadne z nich nie jest w stanie temu zapobiec. Co będzie dalej? Tego żadne z nich nie przewidzi i liczą tylko na los, który im raczej nie sprzyja. Wszędzie niestety tylko kłamstwa i intrygi. 
Moim zdaniem książka ciekawa, ale również i straszna, co doprowadza do wielu załamań. Jednak w kontekście do pierwszego tomu ten akurat wypada o niebo lepiej niż jego poprzednik, co tylko pokazuje, że klątwa drugiego tomu potrafi być złamana. 
Lekturę tą mogę polecić każdej odważnej osobie oraz tym którzy uwielbiają świat mafii. 

Moja ocena: 8/10

Za możliwość przeczytania tej książki bardzo dziękuję EditioRed i Helion. 

poniedziałek, 6 lutego 2017

Sieć kłamstw, czyli "Niebezpieczne kłamstwa"

"Niebezpieczne kłamstwa"

Autor: Becca Fitzpatrick
Liczba stron: 419


Kłamstwa, wszędzie tylko kłamstwa. W taką pułapkę wpadła Stella. Cóż na to poradzić, skoro jej życie wisi na włosku. Dla swojego bezpieczeństwa dziewczyna dalej podąża tą drogą, by chronić nie tylko siebie, ale również i innych przed swoją przeszłością. Przed nastolatką trudny wybór pomiędzy walką a strachem, ale co wybierze to tego nie wie nikt. Ale czy długo z tym wytrzyma? Czy może Chet odmieni ją? A może to małe miasteczko da jej wyczekiwaną ulgę i schronienie oraz szczęście albo kolejny ból i strach? To wszystko zdradzi wam historia Stelli. 
Moim zdaniem jest to intrygująca książka, pełna pasji oraz poruszająca najmroczniejsze sekrety bohaterów oraz czyhających na nich niebezpieczeństwa. Lektura ta porywa nas także w wir czarnego rynku, co daje dużo do myślenia.
Wyżej wymienioną pozycję polecam wszystkim odważnym, którzy nie boją się zagłębić w mrok niebezpieczeństw. 

Moja ocena: 9/10

"Troska o drugą osobę to przejaw słabości. Jeśli zależy ci na kimś, stajesz się podatny na ciosy. Masz coś do stracenia."

"Kiedy na kimś nam zależy, stajemy się słabi, ponieważ boimy się, że możemy tę osobę utracić."

"Jeśli kogoś kochasz, to również troszczysz się o niego. Walczysz za tę osobę."